Loading...
Kalendar

BG 3X3 LEAGUE

from the streets to the world tour

O NAMA

Naša misija je da podstaknemo ljubav prema basketu i da pružimo igračima i gledaocima jedinstveno iskustvo.

Cilj je uključivanje i obrazovanje mladih o ovom dinamičnom sportu, na taj način što ćemo omogućiti svetski nivo organizacije basket turnira u našoj zemlji.

Na našim turnirima se ne takmičite samo za pobedu, već i za priliku da pokažete svoje veštine i da se upoznate sa drugim igračima i ljubiteljima basketa 3x3.
Ono što nas čini posebnima je naša posvećenost kvalitetu. Naša organizacija radi posvećeno kako bi osigurali da se turniri održavaju na najvišem nivou i da pružimo uzbudljivo iskustvo svima koji u njemu učestvuju. Od sjajnih lokacija i atmosfere do profesionalne organizacije, BG 3x3 LEAGUE turniri su definitivno događaji koje ne smete propustiti.

LEAGUE

Plan Beogradske 3x3 lige koncipiran je tako da se turniri održavaju na jednoj lokaciji u Beogradu. Liga broji 10 turnira (stopova), svaki turnir nosi određeni broj bodova, bodovi lige se skupljaju i na taj način timovi dobijaju pravo na učešća na Finalnom turniru lige koji nosi Slot za međunarodno takmičenje (Master ili Challenger), dok ostali najbolji timovi sveta dobijaju specijalne pozivnice. Na svakom turniru je uključen nagradni fond i FIBA ranking bodovi, dok finalni turnir sa Slotom nosi više FIBA ranking bodova kao i učešće na svetskom FIBA 3x3 sceni.

OFICIJALNA LOPTA

Veličina lopte je 6, a težina joj je ista kao i lopte veličine 7. Ova lopta ima ojačan grip za kontrolu i brzinu dodavanja. Ojačan grip omogućava igračima bolju kontrolu nad loptom i preciznije dodavanje. To je od izuzetne važnosti u igri basketa 3x3, jer igrači često moraju brzo da reaguju na promene situacije na terenu. Pored toga, veličina i težina lopte su takođe ključni faktori koji utiču na performanse igrača. Istovremeno, težina lopte je jednaka težini standardne lopte veličine 7, što znači da igrači neće osetiti razliku u težini dok igraju.

OPREMA ZA REALIZACIJUKošarkaška konstrukcija Sport System Italy approved by Fiba 3x3

Teren Bergo flooring Ultimate plus approved by Fiba 3x3

Led ekran koji se koristi za prikaz Fiba 3x3 semafora-scores.fiba3x3.com

OPREMA IGRAČA

Svaki tim će na početku lige zadužiti komplet opreme koji uključuje double face dres, šorceve i majice, i biće obavezan da na svakom turniru nosi navedenu opremu. Ukoliko se ekipa pojavi na turniru bez opreme, biće diskvalifikovana za taj turnir.

BRENDING

Timovima je dozvoljeno da uz naziv ekipe dodaju ime sponzora, kao i da istaknu svoje sponzore na rukavima, štitnicima za ruke, kolenima i 3/4 podšorcima.

Nakon završetka basketa, prilikom uzimanja izjave od igrača tima, dozvoljeno je da se javno zahvale svojim sponzorima na TV Arena Sport-u.

SUDIJE

Profesionalne 3x3 sudije su neizostavan deo basketa 3x3. Oni su ključni element u osiguravanju fer i sportskog nadmetanja, koji je jedan od bitnih faktora za organizaciju 3x3 takmičenja.

Kako je naša organizacija prepoznata kod Košarkaškog saveza Srbije, profesionalne 3x3 sudije će delegirati KSS za sva takmičenja u našoj organizaciji.

PRAVILA FIBA 3X3 BASKETA

Pravila 3×3 košarke jesu u nekim segmentima drugačija u odnosu na klasičnu košarku. Pre svega igra se na polovini terena, a ono što je veoma važno je i činjenica da se igra sa loptom veličine 6 u obe konkurencije - ženskoj i muškoj. Ekipu sačinjava 4 igrača, od kojih su tri na terenu a četvrti igrač je zamena. Nije dozvoljeno prisustvo trenera na terenu (niti u bližoj okolini) tokom same utakmice, tako da su igrači „prepušteni" sami sebi kako bi se taktički eventualno organizovali. Kako je 3×3 košarka predviđena kao sport koji se pretežno praktikuje na otvorenom, osmišljena je i specifična plastična podloga koja „trpi" i nepovoljnije vremenske uslove (proizvođač oficijalne podloge za FIBA 3×3 takmičenja bila je kompanija SportCourt, a danas je to Enlio).

Vreme trajanja utakmice je 10 minuta (gde se igra zaustavlja svaki put kada sudija da znak, ali se i poslednjih dva minuta utakmice štopuju kao i u klasičnoj košarci bez obzira), ili do 21-og postignutog poena. Kao i svakom „uličnom basketu" pogodak za 2 poena (unutar linije 6,75) se broji kao 1 poen, a pogodak van linije 6,75 (“trojka") važi 2 poena. Svako slobodno bacanje važi 1 poen. U pogledu vremena trajanja napada ekipama je na raspolaganju samo 12 sekundi za isti, s tim što odbrojavanje vremena kreće istog trenutka kada ekipa ostvari posed lopte (skokom u odbrani ili napadu, ili situacijom kada je igra prekinuta zbog faula, auta, i sl.). Nakon promene poseda lopte ekipa mora loptu da iznese van linije za tri poena i da je na taj nacin „očisti”, na taj način-stičući pravo da krene u napad na koš (ovo pravilo ne važi jedino ako se desi skok u napadu nakon čega napadačka ekipa može napasti koš bez „čišćenja" lopte van linije za 3 poena).

JEBEM TI BOGA

U pogledu broja faulova i njihovog sankcionisanja, pravila su se menjala tokom prethodnih godina. Prvo pravilo bilo je da svaki igrač može da napravi 4 faula tokom meča nakon čega bi bio diskvalifikovan (kao u klasičnoj košarci gde su 5 faulova dozvoljena), kao i određeni broj ekipnih faulova pre nego što bi ekipa ušla u "bonus" i svaki sledeći faul bio bi sankcionisan slobodnim bacanjima i posedom lopte nakon određenog broja faulova. Ovaj sistem se nije pokazao efikasnim, pa je individualni broj faulova koji se može napraviti ukinut, a samo se broji timski broj faulova. Utakmice na najvišem nivou takmičenja (FIBA World Tour i FIBA Svetska prvenstva) sude dvoje sudija koji su na specijalnim sudiskim 3x3 seminarima stekli "licencu" za suđenje u ovoj košarkaškoj disciplini. Kako se radi o urbanom sportu, najčešće ceo tok utakmice prati odgovarajuća muzika koju DJ pusta u pozadini, a koja naravno ne ometa samu igru. Sama pravila igre mogu se naći na FIBA stranicama posvećenim 3x3 košarci.

Sistem takmičenja po FIBA 3x3 pravilima

fiba-3x3-player-tour-set-up-guide.pdf
creating-a-challenger-teams-with-qd.pdf